Alone.jpg
Alone.jpg

Sopimus 1


Concordia res parvae crescunt

Sovussa pienetkin asiat kasvavat

 

 

SCROLL DOWN

Sopimus 1


Concordia res parvae crescunt

Sovussa pienetkin asiat kasvavat

 

 

 

Hyvällä sopimuksella vältetään tulevaisuuden erimielisyydet

Sopimus on työkalu, jolla järjestellään yksityishenkilöiden ja yritysten keskinäisiä suhteita. Sopimukseen kannatta panostaa ennakolta. Huonoin ja kallein vaihtoehto on se, että asioita ratkotaan tuomioistuimessa jälkikäteen.

Suomessa vallitsee sopimusvapaus. Sen kääntöpuoli on, että (lähes) kaikesta voi sopia myös itselleen vahingollisesti. Jos suomalainen yritys sitoutuu ”tekemään kaikkensa” puolustaakseen yhdysvaltalaiselle kumppanilleen lisensoimaa patenttia, ei kysymyksessä ole pelkkä seremoniallinen sananhelinä. Tosipaikan tullen voi ”kaiken tekeminen” käydä kalliiksi.

Sopimuskumppaneilla on omasta mielestään selkeä käsitys siitä, mitä on sovittu. Yhteistoiminta voi jatkua pitkään ilman, että sopimustekstiin palataan. Jos erimielisyyksiä ilmenee, on tärkeää, että teksti jättää mahdollisimman vähän tilaa tulkinnoille. Tulevaisuudessa tekstiä lukee usein joku muu kuin kirjoittaja itse.

Ongelmia seuraa, jos sopimusta tehtäessä jokin tärkeä asia unohtuu tai sitä ei mietitä loppuun saakka.  Usein erimielisyys koskee sopimuksen kohdetta. On tilattu palvelu, sovittu hinta ja toimitusaika – mutta unohdettu määritellä, mitä palvelun tarjoajan pitää tarkalleen ottaen tehdä.

Sopimus ei edellytä sopimusasiakirjaa. Sopimussuhde voi myös muuttua vakiintuneen käytännön kautta. On tärkeää, ettei sopimuksen sisältö muotoudu vahingossa. Jos sopimuksessa lukee, että tavara toimitetaan tilaajan varastoon, mutta tilaaja on aiemmin sallinut sen jättämisen varaston pihalle, kuka korvaa sateen aiheuttaman vahingon.

Ei riitä, että sopimuksella ainoastaan varaudutaan ikäviin asioihin. Ryhdytäänhän sopimukseen siksi, että molemmat osapuolet toivovat saavuttavansa jotain. Hyvä sopimus avaa kokonaan uusia mahdollisuuksia. Tarvitaan luovuutta ja kykyä ajatella toisin. Jos sovitaan ”niin kuin aina ennenkin”, on myös lopputulos sellainen.

Kuva:  Jaakko Paarvala